• +36 70 257 6372
  • csababango001@gmail.com

Hogyan készül egy vályogház fala?

Hogyan készül egy vályogház fala?

A falak készülhetnek agyagtéglából is, de jóval gyakoribb az ún. rakott fal. Ez agyagból, homokból, szalmából és vízből készül, rétegzéses módszerrel.

  1. Előkészítés: a napi felhasználáshoz szükséges mennyiségű agyag, homok, és víz összekeverése, majd szalmával szórása. Az elegyet kapával és villával forgatjuk, “kelesztjük”. Pár napig pihentetjük.
  2. Ezután következik az első sor rakása: a betonalapra villával rakjuk a kelesztett építőanyagot, kb. 1 m magasságba. Jól megdöngöljük, tömörítjük, gereblyével igazítjuk az oldalát, tetejét.
  3. Száradni hagyjuk a falrészt, melynek időtartama kb. 1-2 hét.
  4. Száradás után egyenesre faragjuk, 60-80 cm vastagságúra alakítjuk. Ismét 2 hetet szárítjuk.
  5. A második és harmadik sorral ugyanígy ismétlődnek a folyamatok (2-4.), majd
  6. utolsó lépésként az ún. sárgerendákat rakjuk fel, amelyeknek anyaga fa, és a tetőszerkezet alapjául is szolgálnak majd.

Jóval olcsóbb, mint a tégla, és kizárólag természetes anyagokat tartalmazó építőanyag a vályog. Nincs szükség környezetszennyező anyagokra, nem keletkezik sitt, szemét, vagy felesleg.

Az előkészítés és faragás miatt több fizikai munkát, tapasztalatot és szakértelmet igényel, mint a modernebb építőanyagok, viszont szükségtelen egy külön szigetelőréteg felragasztása! A vályogfal kitűnően szellőzik, és kordában tartja a párát, nyáron hideg, télen meleg!

A külső munkálatokat leginkább tavasztól őszig, a belső munkálatokat pedig akár télen is el tudjuk végezni!

odett